El matí de diumenge, 3 d'abril, vam visitar la finca de Can Torres, situada a Vilartolí - Sant Climent Sescebes-, a les faldes del massís de l'Albera. Vam passar una estona molt agradable amb la Bàrbara, i vam aprendre moltes coses sobre tot el procés d'elaboració del vi. Realment, la viticultura i l'enologia són unes arts complexes i apassionants, que es perfeccionen a còpia d'experiència i molta estima per la terra.
En aquestes fotografies podeu veure la premsa que hi ha al celler vell. Ara estan acabant les obres d'un altre espai restaurat, on hi ha les tines antigues, que han estat dividides en més compartiments, i que serveixen per fer la primera fermentació del raïm - un cop extreta la rapa-, i per fer-hi la fermentació del most després de ser premsat.
Aquestes són algunes de les vinyes per on vam passejar. Tot i que en tenen alguna situada a Vilajuïga, la majoria són a la mateixa finca, connectats per senders tortuosos senyalats amb fites en forma de petits dolmens de colors vius. Hi ha un estany preciós - l'estany de la Gutina-, i un parell de dòlmens importants, i més amunt el gran menhir de la Murtra, que no vam tenir temps de descobrir. Com podeu veure, algunes de les vinyes estan emparrades, i d'altres sense emparrar. Les varietats que cultiven la Bàrbara i en Joan Carles són diverses: ull de llebre, carinyena, i sobretot la garnatxa, la varietat autòctona de l'Empordà.
Amb la varietat de garnatxa roja fan un vi dolç que vam tenir el plaer de tastar i que passava molt bé. Massa bé. Vam tastar també el vi jove Demontre -dimoni-, que també era boníssim, lleugerament àcid, molt agradable. No som grans experts en vins, però ens van semblar que tenien molta qualitat. També vam tastar un altre vi, més envellit, que evidentment també era molt bo, un xic més potent. No us penseu, només van ser petits tastets, perquè havíem de tornar cap a Girona amb cotxe.
Què és el vi natural? Resumint molt (hi ha tota una filosofia i una "normativa" al darrera) direm que és un vi elaborat amb el fermentat del propi raïm o del most , sense afegir sulfits -que maten els ferments-, ni els conseqüents afegits artificials de ferments, ni aromatitzacions, ni filtratges excessius. Està elaborat amb raïm ecològic, procedent de vinyes sense tractar (les mínimes aplicacions de sofre i coure, acceptats en agricultura ecològica, per combatre els atacs dels fongs). El resultat és un vi viu, dinàmic, que requereix ser consumit en un temps relativament breu - uns dos mesos, ara a la primavera-... Però això no és cap problema, perquè és tant bo que no arriba mai al límit de "picar-se"!!
Podeu veure alguna fotografia més en aquest enllaç
I aquest és el bloc de Can Torres
Disruptors endocrins: falses hormones
Fa 9 anys
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada