dimarts, 25 de maig del 2010

els nostres criteris de consum

En tant que som una cooperativa de consum crític, hem anat establint criteris a l'hora d'escollir o descartar els productes que volem adquirir: en general, els criteris que hem establert són flexibles, tot i que també hi ha alguns aspectes que els considerem condicions irrenunciables. Hem fixat, així doncs, un sistema de prioritats: quan més factors positius tingui el producte, més punts té per ser escollit.

Aspectes Laborals
.

CONDICIÓ BÀSICA: les
condicions de treball amb les que s’han elaborat els productes han de ser dignes. Rebutgem productors que no accepten sindicats a l’empresa, que tenen condicions laborals d’explotació, de discriminació, etc.
PRIORITATS: Prioritzem la cooperativa respecte a l’empresa s.a (Però cal valorar-ho en cada cas: hi ha grans cooperatives amb un funcionament proper al model de gran empresa, i hi ha empreses petites i estrictament familiars). Així doncs, donem importància a l’estructura en si, més que no pas al com està legalment constituïda.
Prioritzem el producte artesanal, però no descartem, en determinats casos, productes industrials.

El comerç just no és prioritari
(són productes que vénen de lluny i no sabem del cert tot el procés que ha seguit fins arribar a les nostres mans). Es tracta de productes molt concrets (cacau, cafè), que de moment no ens plantegem d’adquirir (Si ho fem, ens plantejarem quins productes agafem en base als criteris descrits).


Procedència

Prioritzem els productes locals (entenem que vol dir comarcal, o de comarques properes). Hi ha productes que no tindrem la possibilitat de trobar-los a prop. En aquest cas, si ens interessa el producte, l’agafarem. Prioritzem també la compra directa al productor, intentant defugir intermediaris.


Presentació del Producte

La prioritat és que sigui a granel. Si no és el cas: prioritzem els embalatges reciclables, tot i que, si això encareix molt el producte, es discutirà si val la pena.


Q
ualitat

Busquem que el producte sigui fresc, i considerem també la traçabilitat. Altres factors a tenir en compte: el preu i les propietats organolèptiques.


M
ètode de Producció

CONDICIÓ BÀSICA: producte de temporada.

PRIORITATS: producte procedent de l’agricultura i la ramaderia ecològiques, però en alguns casos es pot recórrer a la producció integrada. En tot els casos, els productes s'estudiaran de manera particular: si coneixem l’agricultor o el ramader i sabem que hi ha garanties de pràctiques respectuoses amb el medi ambient i amb el bestiar, es pot acceptar, encara que no tingui certificació. De manera secundària, també prioritzem que les varietats dels productes siguin tradicionals, preferiblement autòctones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada