dilluns, 17 de maig del 2010

Com funcionem?

Com es pot, a Girona, aconseguir de manera periòdica productes ecològics, justos i propers directament dels productors?
Com ens podem alimentar amb iogurts elaborats a la mateixa finca d'on n'ha sortit la llet d'unes vaques sanes i ben tractades?
Una cosa que en principi pot semblar complicada o costosa, acaba resultant fàcil i senzilla si, simplement, unes quantes persones es proposen agrupar-se i coordinar-se entre elles per tirar-ho endavant. És qüestió d'establir les eines idònies, d'estar disposat a dedicar un mínim de temps i de posar en pràctica els principis de la cooperació i la responsabilitat.

Olidecoop funcionem de la següent manera:

1 - Cada unitat de consum (una persona, dues, una família, o un clan), té un "dipòsit": periòdicament es poden fer ingressos a un número de compte de l'associació, i l'ingrés passa a constituir el dipòsit, que cal procurar que no quedi reduït a números vermells.
2 - Un cop per setmana, de divendres a diumenge al vespre, cada unitat de consum fa la comanda per internet mitjançant un full de càlcul compartit.
3 - Els responsables de contactar amb els proveïdors recullen el total de la comanda del seu proveïdor i s'hi posen en contacte.
4- Els proveïdors deixen els productes al local, on hi ha nevera per mantenir els aliments frescos.
5- Cada dimecres a la tarda, seguint un sistema de torns preestablert, dues persones de l'associació obren el local, fan neteja i confeccionen les cistelles, repartint el que toca a cada unitat de consum. Això toca fer-ho a tothom un cop cada dos mesos aproximadament ( és una implicació mínima que considerem que és assumible per a la majoria de participants) .
6- El mateix dimecres, de set a nou del vespre, el local està obert i tothom qui ha fet comanda passa a recollir la seva cistella.
7- El mateix dia i hora es recull també les cistelles de verdura i fruita de pagesos agroecològics, però el procediment per a fer la comanda i els pagaments de moment es fa directament amb ells, de manera individual, a través del la seva web i mitjançant cobraments bancaris en forma de rebuts mensuals.

Hem procurat que el sistema de funcionament sigui àgil i còmode, i que el grau de participació sigui flexible (cadascú pot fer comandes petites o grosses, es pot fer cada setmana o més esporàdicament). Per coordinar-nos, fer les comandes, controlar l'estat de comptes i organitzar els torns de cistella, fem ús de les eines que ens proporciona la xarxa d'internet. És una manera còmode de funcionar, i estalvia feina.

La implicació mínima que es demana és la de venir un cop cada dos mesos a fer les cistelles, però s'agraeix també que es participi, a més a més, en les diferents comissions de treball (economia, comunicació, qualitat...) i que s'assisteixi a les assemblees generals, que acostumem a fer un cop al mes i que serveixen per decidir qüestions generals de funcionament (presentació de nous productes, aclariment de dubtes, benvinguda a nous socis...). Entenem que, en els temps que corren, tothom va atabalat amb horaris i costa trobar forats a l'agenda, però aquesta forma alternativa de consumir que ens proposem, basada en l'eliminació d'intermediaris i en un control conscient de tot el procés que segueix el producte fins arribar a les nostres mans, no s'aconsegueix màgicament. Deslliurar-se del consum acrític i passiu demana implicació: tota la feina que deixa de fer el "reponedor" de productes del super, el transportista i els comercials de les centrals de distribució, és substituïda per la que passem a fer entre nosaltres i el productor. Cal, per tant, un mínim treball de coordinació, una implicació col·lectiva, i per això és imprescindible una participació activa i responsable, aportant cadascú el que li sigui possible.

1 comentari:

  1. molt engrescador el vostre blog, de veritat!
    A Camallera ens agraderia fer una cosa semblant; tot just estem parlant de qué hi com ho podriem fer i saber de gent que ho està portant a terme i com ho fan segur que ens serà de gran ajuda.
    Moltes gràcies!

    stella, camallera (alt empordà)

    ResponElimina